Woensdagavond 4 mei is de jaarlijkse dodenherdenking gehouden met een bijeenkomst in de stadskerk. Om 19.45 uur begaven de aanwezigen zich in een stille tocht naar de begraafplaats in Huissen stad alwaar kransen gelegd werden bij het massa graf.
Dit jaar was het een speciale bijeenkomst. Na de herdenking van vorig jaar werd door Helma van Lent geopperd om de herdenking eens volledig door kinderen te laten uitvoeren. Het bestuur van Stinase is hier mee aan het werk gegaan. In oktober 2015 zijn de eerste contacten gelegd met het bestuur van Muziekvereniging “Volharding, de Stedelijke Muziekvereniging en Helma van Lent namens het kinderkoor “Stuiterballen”. Iedereen was direct enthousiast. Daarna zijn er nog diverse bijeenkomsten geweest. Na iedere gesprek werden de ideeën steeds concreter. Stinase heeft samen met het Exodus comité en de drie verenigingen veel werk verzet wat uit monde in een mooi sfeervolle herdenking helemaal verzorgt door kinderen.
De bijeenkomst met als thema “Kind in oorlogstijd” begon klokslag 19.00 uur. Roel van de Kwast was de gastheer voor deze gelegenheid. Speciaal voor deze herdenking had de organisatie 2 kinderen uit, de in een burger oorlog verkerende Aleppo (Syrië), gevraagd om hun ervaring te vertellen. De jongste van net 9 jaar vertelde over de verschrikkingen die hij op zo’n jonge leeftijd al had meegemaakt. Zo was zijn oudere broer ter nauwer nood ontkomen aan een bombardement. Het gedicht “Oorlogskind” werd door zijn oudere broer van 13 jaar voorgedragen. Het gezin woont pas 9 maanden in Nederland maar beide kinderen praten al heel goed Nederlands. Het gecombineerde leerlingenorkest, die was samengesteld uit het instap orkest “Alsjemuzikaalband” ,bestaande uit leerlingen van Muziekvereniging “Volharding en St Caecilia Angeren, de Stedelijke Muziekvereniging en het kinderkoor “Stuiterballen” verzorgden de muzikale omlijsting. De herdenking werd om 19.55 uur voortgezet op het kerkhof. Na de, door Theo van Vuuren geblazen, last post werd om klokslag 20.00 uur 2 minuten stilte gehouden. Daarna werd door 3 kinderen de 52 namen van de, in de 2e wereld oorlog omgekomen kinderen opgenoemd. Het is een heel indrukwekkende herdenking geworden waarop wij trots zijn dat onze leerlingen er een steentje aan bij hebben kunnen dragen.
[picasa width=”450″ height=”300″ bgcolor=”#ffffff” autoplay=”1″ showcaption=”1″ user=”volhardinghuissen” album=”es_6285358414509976001″]Klik hier om de foto’s te downloaden