Ga naar de inhoud

De jeugdslagwerkgroep en slagwerkgroep staat onder leiding van Kevin Tolkamp.

Door de grote aanwas van nieuwe leden is per 22 februari 2024 een derde slagwerkgroep opgestart. De starttijden van de  wekelijkse repetities zien er nu als volgt uit

Wekelijks repeteren zij op de donderdagavond.

18:30-19:00 repetitie C groep

19:15 -21:45 repetitie B groep

20:00-21:45 repetitie A groep

Na ongeveer een 2 maanden / halfjaar les stroom je in bij de C slagwerkgroep. Bij de C slagwerkgroep draait het om samen muziek maken met veel verschillende slagwerkinstrumenten. De groep (o.l.v. Kevin Tolkamp) bestaat uit ongeveer 6 leden en wordt aangevuld met wat leden uit de B slagwerkgroep om je te helpen bij het spelen van een nieuw stuk. Na een Halfjaar/ jaar stroom je door naar de A slagwerkgroep. Lijkt je dit ook leuk? Neem contact met ons op!

Een eerste impressie van de slagwerkgroep en onze instrumenten:

Geschiedenis

In 1967 start het eerste tamboerkorps bij Muziekvereniging Volharding. De repetities vonden toen plaats in café Lombok. ( Later bekent als de Carrousel en weer later de chinees op het zand. ) De pioniers van toen waren o.a. : Eef Jansen, Wim Tolboom, John Wolters, Geert Scholten, John Bulters, Wim Lentjes, Jan en Geert Seesink, Hans en William Saat, Jan en Harrie Thijssen en Geert Evers. Jo Derksen was de instructeur en gaf tevens les.

Tevens startte Jo Derksen een jaar later het majorettekorps op en gaf deze dames ook les. Els Scholten was de tambour-maître en leidde daarmee o.a. de volgende dames: Lies Schut, Ans Sluiter, Yvonne Demon, Ansje Arns, Gerry Brekelmans, José Vos, Dorien Vermaas, Kitty van Aalten en Marian Gerritsen.  Naast de gewone optredens in Huissen liep het korps ook de Airborne mee.

 

 

 

Vanwege het concours haalde Jo als vriendendienst Mart Berns erbij. Hij ging vanaf dat moment met de majorettes aan de gang. De optredens op straat en het concours waren altijd samen met de tamboerkorps. De majorettes stopten in 1974-1975. Na terugloop van leden en het voorstel om samen te gaan met Semper Cresendo (Stedelijke Muziekvereniging) besloot Volharding toch zelfstandig te blijven als Muziekvereniging voor het Zand. Rond ‘70/’71 ging de vereniging haar repetities houden in zalencentrum De Laak. Er volgden nog vele mooie jaren met in 1986 een concours.

In 1987 stopte de samenwerking met Jo Derksen. Er volgden een aantal instructeurs waarna in 1990 Kees Spijkers het roer overnam. Hij was in de eerste jaren ook de tambour-maître totdat hij overgenomen werd door Lies Jansen. Kees leidde de tamboerkorps door verschillende festivals en concoursen met als hoogtepunt in 1995/96 een uitnodiging voor het NK. Zij kwamen destijds uit in de 3e divisie samen met DHC Dieren en ontvingen op het NK de 1e plaats. Misschien moeten we er eerlijkheidshalve bij vermelden dat ze de enige waren. Antoine Goldsmid en Guus Tonk waren hierbij aanwezig en zijn anno 2015 nog steeds lid en hebben inmiddels al 3 keer meegedaan aan een NK.

Slagwerkgroep 2007

Helaas moest door ziekte, Kees stoppen en kwam in 2001 Melvin Puijn als 18 jarige jongen naar Huissen. Een broekie in het vak en hij doopte de ouderwetse tamboerkorps gelijk om in slagwerkgroep en begon aan een heel ander repertoire. De bezetting bestond toen uit o.a. Eef en Lies Jansen, Antoine en Michiel Goldsmid, Thijs en Renée Kersten, Anne Martin, Nancy Verstegen, Mark Janssen, Clemens Noordman, Harm Schrijver, Wouter Neijenhuis. Later kwamen hier nog Thijs Bremer en Koen Barten bij. In 2003 was het eerste concours o.l.v. Melvin in de derde divisie. Hier ontvingen ze de 1e prijs met promotie. In 2004 volgde een Festival in Utrecht en in de Rijnhal. In 2005 ging de groep weer op concours in Kerkrade. Ze behaalden hier 78 punten. Hierna volgden nog twee festivals in Obbicht en Heerlen.

De slagwerkgroep maakte onder leiding van Melvin een flinke groei door en begon met het organiseren van een slagwerkconcert ieder jaar in oktober of november. Naast de eigen slagwerkers komen hier altijd een aantal gastverenigingen en eenmaal is Oscar Kraal geweest voor een drumworkshop. In het Jubileumjaar 2011 was dit concert Lingewaard breed en waren de slagwerkers uit Gendt en Doornenburg te gast.

Maar ook Melvin maakte een groei door. Hij trouwde met Margo en kwam in Huissen wonen. Hier kregen ze 3 kinderen. In 2008 heeft de slagwerkgroep een cd opgenomen in Arnhem. Dit kan gezien worden als een van de hoogtepunten van de slagwerkgroep. Dit gebeurde naar aanleiding van het themaconcert met als thema Big Band. Melvin had hiervoor de medewerking gevraagd van een aantal bandleden/vrienden en dit was zo’n succes dat het idee kwam om er een cd van op te nemen met als titel: Percussion meets Popmusic.

Na een flinke leegloop en maar een kleine nieuwe aanwas van leerlingen is er flink aan ledenwerving gedaan. Hierdoor kon in januari 2011 een nieuwe jeugdslagwerkgroep starten. Vanaf dat moment ging het niveau als een speer omhoog en deden ze in juni mee aan het Peeltoernooi. Verder waren ze druk met de voorbereidingen voor het jubileumconcert ter ere van het 60 jarig bestaan van Muziekvereniging Volharding. In 2012 is de groep naar het podiumconcours geweest in Hattem en behaalde hier de uitstekende score van 86.5 punten. Deze score was voldoende om uitgenodigd te worden voor het NK op 23 februari 2013. Dit was voor de 2e keer in de geschiedenis van Volharding en de groep mag daar zeer trots op zijn.

Door gratis workshops en meedoen aan de straatspeeldag, komen er een groot aantal nieuwe leerlingen. (27 op les) Hierdoor is er op 1 november 2012 een inloopgroep begonnen. Dit is een groep waar de nieuwe leerlingen al vrij vroeg kunnen instromen om samen muziek te kunnen maken. Inmiddels is de jeugdslagwerkgroep uit 2011 geheel geïnfiltreerd in de grote slagwerkgroep en is de inloopgroep de nieuwe jeugdslagwerkgroep geworden met op dit moment 12 jonge en enthousiaste spelers.

In juni 2014 heeft de slagwerkgroep die inmiddels bestaat uit 18 leden, wederom meegedaan aan een concours en behaalde hier de mooie score 90.42 punten. De hoogste score van het hele jaar en daarmee promotie naar de derde divisie met lof van de jury. Ook volgde hieruit wederom een uitnodiging voor het NK op 31 januari 2015 in Assen. Hier is de groep als tweede geëindigd. Wat gezien de jeugdige leeftijd van de meeste spelers een enorme prestatie is.

Slagwerkgroep 2023 tijden het ONSK