Ga naar de inhoud

Bevrijdingsconcert 2018 met Muziekvereniging Volharding en Charmony

73 jaar geleden was er geen denken aan om in Huissen te wonen of te werken. Huissen was volledig stuk gebombardeerd van Looveer tot Zandkamp. De plaats waar het bevrijdingsconcert wordt gespeeld, de RK kerk in Huissen-Stad, was een hoop stenen en ijzer. Nu, zoveel jaren later, kunnen we er muziek maken en zeggen en zingen wat we willen. Die vrijheid is bijna vanzelfsprekend.

Maar dat is het niet. En daarom wordt elk jaar weer herdacht wat het waard is om in vrijheid te leven. Muziekvereniging Volharding werkt graag aan die herdenking mee en dit jaar in samenwerking met de ladies van Charmony. Het is een avond waarin je wordt meegenomen in het oorlogsgeweld in de Pacific, het onzekere bestaan van de soldaat in oorlogsgebied, en dichter bij huis, de Rijnbrug in Arnhem.

Het A-orkest van Volharding, onder leiding van Casper Braafhart, mag na het welkom door de voorzitter van Stinase, en wethouder Sluiter namens het college van burgemeester en wethouders, het concert beginnen met The Pacific, gevolgd door War, beter bekend van Kensington. Na American Patrol sluit Charmony aan. De dames hebben zich speciaal voor dit concert gekleed en gekapt. In retro stijl. Zingen doen ze ook. A capella. En dat kunnen ze. De liedjes volgen zich in vlot tempo op en het laatste nummer voor de pauze, It’s oh so Quiet, wordt samen met Volharding gezongen .

Na de pauze starten we met het zo bekende A Bridge too far, gevolgd door Lena’s Song, een prachtige ballad uit de film As it is in heaven. De mars The Longest Day kan vrijwel iedereen van boven de 50 meefluiten en jonger ook nog wel. Verrassende wendingen zitten in de Rapsody of the Low Countries en het is nog hard werken ook.

Volharding en Charmony tijdens soudcheck

Als de dames van Charmony, omgekleed in soldatentenue, zo op het slagveld zouden verschijnen, zou de vijand zich gelijk gewonnen geven. Ze zingen zonder microfoon en dat klinkt ook goed. Samen zingen en spelen we een medley van The Andrews Sisters, als afronding. Nadat de voorzitter van Stinase heeft afgesloten speelt Volharding het Wilhelmus en zit het concert er al weer op.