Ga naar de inhoud

Slagwerkgroep “Volharding” 2e op het NK Concertwedstrijden Slagwerkensembles in Assen

Afgelopen zaterdag 31 januari 11.15uur was het dan zo ver. De slagwerkgroep stond op het podium van Theater de Nieuwe Kolk in Assen voor hun optreden. In 2014 hebben zij meegedaan aan het federatief concours en, na later bleek de hoogste aantal punten over 2014 in de 4edivisie behaald. Door deze prestatie waren ze uitgenodigd om mee te doen aan het NK Concertwedstrijden Slagwerkensembles in Assen.

Net als tijdens het concours in 2014 had Melvin Puijn weer iets nieuws bedacht. Was het bij het vorige optreden een bassist en zangeres, nu begon de presentator met de aankondiging terwijl het podium leeg was. Normaal staan de groepen dan al achter hun instrument. Na de laatste woorden van de presentator kwam Mark Janssen jr. (er zijn 2 Mark Janssen bij de groep. En dit is de jongste van de 2) het podium oplopen. Heel rustig deed hij de oortjes in en begon met een solo. Na enkele ogenblikken kwamen een voor een de slagwerkers en Benno Duijkers, inmiddels de vaste bassist van de slagwerkgroep het podium oplopen en namen plaats achter hun instrument. Zo ontstond er een prachtige opbouw van het stuk Percussion Style(s). Het was een echt kippenvel moment om deze jonge groep zo bezig te zien en te horen. Na een vlot begin ging het over in een prachtig langzaam en door de marimba’s en xylofoon gedragen middendeel waarna een prachtig slotdeel het stuk compleet maakte. De zaal was muisstil. Het 2e stuk wat ze ten gehore brachten was Mozambique. In dit stuk komen de ongestemde slagwerk instrumenten wat meer tot hun recht. Het 3e muziekstuk wat de groep ten gehore bracht was het verplichte werk The House. In dit stuk werd veel van de muzikanten gevraagd. Nadat de laatste klanken waren verstomt was er een ovationeel applaus van het aanwezige publiek. Een groot aantal supporters van onze slagwerkgroep hadden de lange reis naar Assen gemaakt om de jongens en meisjes aan te moedigen.

Toen kon het lange wachten beginnen. De prijsuitreiking stond gepland om 17:00 uur zodat iedereen meer dan vijf uur moest afwachten. De groep was zelf niet zo tevreden. Allemaal vonden zij dat ze tijdens de try- out, afgelopen donderdag, het beter hadden gedaan. Melvin verwachtte dat ze tussen de 86 en 89 punten zouden kunnen halen.

Om 17:00 uur werden 2 vertegenwoordigers van de deelnemende verenigingen gevraagd op het podium te komen om de prijzen in ontvangst te nemen. Melvin heeft er een traditie van gemaakt dat hij samen met de jongste speler, die als laatste in de groep is gekomen, mee het podium op neemt om de prijs in ontvangst te nemen. Dit keer was dit Niels Levels die naast Melvin het podium op liep.

Er waren 4 deelnemers uit de 4e afdeling. De presentator begon met de groep die als 1e had opgetreden, dat was B-ensemble CMV Concordia, Middelstum. Zij hadden 85,5 punten voor het vrije werk en 85 punten voor het verplicht werk. Daarna was St. Jan, Winterswijk-Meddo aan de beurt, zij hadden 92,5 punten voor het vrije werk en 92 punten voor het verplicht werk. Als 3e was B-slagwerkensemble Soli Deo Gloria, Ommen aan de beurt, zij hadden 81,5 punten voor het vrije werk en 82 punten voor het verplicht werk. Als laatste in de 4e afdeling waren wij aan de beurt. De spanning was bij de groep en aanwezige supporters te snijden. Wat zou het worden. Wij hoorden de presentator zeggen ”Slagwerkgroep Volharding Huissen heeft voor het verplichte werk 88,67 punten en voor het vrije werk 88,33 punten gehaald”. Een oorverdovend gejuich klonk op van de groep en supporters van St. Jan, uit Winterswijk-Meddo zij waren Nederlands kampioen 2014 in de 4e divisie geworden. Wij konden hier wel mee instemmen, maar hadden Ommen als onze grootste concurrent ingeschat. Toch was het mooi te zien dat onze jongens en meisjes binnen de groep wat teleurgesteld keken. Ze hadden zo hard gewerkt en gehoopt Nederlands Kampioen te worden. Dit geeft wel aan hoe gedreven de groep is en dat geeft mij het vertrouwen dat wij nog heel veel moois kunnen verwachten van deze groep enthousiaste muzikanten samen met onze dirigent Melvin Puijn en docent Ronald Hendrikx.

Met zijn allen reden wij huiswaarts waar een aantal ouders ons al opwachtten. Ze hadden de grote zaal in het Gemeenschapshuis mooi versierd en er hing een spandoek waarin alle leden waren vermeld. In de toespraak van de voorzitter werden alle leden, dirigent en docent bedankt voor hun geweldige inzet en gefeliciteerd met dit prachtige resultaat. Het bleef nog lang gezellig. De oudere slagwerkers binnen de groep, Antoine , Guus, Yoeri, Arenda en Mark Sr (de Big Fisch ploeg) hadden ook nog een leuke verrassing voor de leden, dirigent, docent en het bestuur. Zij hadden van versleten trommelstokken de bovenkant afgezaagd en er een sleutelhanger van gemaakt. Op de label stond aan de ene kant “NK Assen, 31 januari 2015, Slagwerkgroep Volharding Huissen 4e divisie” en aan de andere kant stond “Bedankt voor jullie inzet” Een hele leuke geste waaruit maar weer blijkt hoe groot de betrokkenheid binnen de slagwerkgroep is.

[picasa width=”450″ height=”300″ bgcolor=”#ffffff” autoplay=”1″ showcaption=”1″ user=”volhardinghuissen” album=”es_NKConcertwedstrijdenSlagwerkensembles”]