Ga naar de inhoud

Zeer geslaagde voorspeel middag van de blazers van “Volharding”

Zondag 22 maart hebben de alle leerlingen van Muziekvereniging “Volharding” ,die een blaasinstrument bespelen, aan hun ouders, oma’s opa’s en belangstellenden kunnen laten horen wat ze het afgelopen jaar hebben geleerd. Aan de gespannen gezichten kon je bij aanvang zien dat ze het toch wel spannend vonden. Het was dan ook mooi om te zien dat, zodra ze aan de beurt waren, de spanning overging en enthousiasme.

Allereerst waren de koper blazers o.l.v docent Chiel Volman aan de beurt. De vier leerlingen lieten individueel, als duo maar ook in een kwartet met Chiel horen al behoorlijk muziek te kunnen maken. Zeker te bedenken dat de meesten nog geen jaar bezig zijn.

Na de koperblazers was het de beurt aan de blokfluit groep. De 12 leerlingen van Kim Gertsen, leeftijd variërend van 5 tot 9 speelden alleen, of met z’n tweeën of drieën leuk in het gehoor liggende muziekstukjes.

De derde groep bestond uit de vier dwarsfluitleerlingen van Truus Sidré.

Mural, het jongere zusje van Rhodée
Mural, het jongere zusje van Rhodée

Het publiek werd verrast door een gastoptreden van Mural het jongere zusje ( 5 jaar) van Rhodée Buitelaar zij wilde graag mee doen dus had Truus haar claves (2 korte stokjes) gegeven zodat zij in de maat mee kon tikken. Zo zie je maar wat muziek maken allemaal te weeg brengt bij kinderen. Daarna lieten Ella Veenstra en Nadine Mensink horen wat zij kunnen. Je hoort direct dat zij al in het A-orkest spelen.

Als laatste voor de pauze was het de beurt aan het Instap-orkest. Muziekvereniging Volharding is vorig jaar in september begonnen om leerlingen op een blaas instrument die 6 maanden of langer les hebben te laten samen spelen. In het verleden moesten leerlingen vaak 2 of 3 jaar les hebben alvorens ze in een orkest kwamen.  De dirigent Jasper Arts van het Instap-orkest arrangeert de stukken speciaal voor dit orkest zodat de leerlingen op hun eigen niveau meespelen. Het instap orkest werd aangevuld met 4 leerlingen van de Muziekfabriek.

Alvorens de pauze aan te kondigen vertelde de voorzitter het in grote getalen aanwezige publiek wat Volharding allemaal doet om kinderen de kans te geven muziek te maken. 2 keer per jaar wordt de Muziekfabriek gehouden. De kinderen maken dan onder leiding van onze docent Nancy Menheere-Schröder spelenderwijs kennis met muziek. Ze kunnen tegen een kleine vergoeding, gedurende 3 lessen, kennismaken met verschillende instrumenten en noten lezen. Volharding hoopt dat de ouders hen na die 3 weken aanmelden als lid en dat ze echt op les gaan. De kinderen zijn altijd heel enthousiast als ze eenmaal tonen uit een instrument krijgen. Maar Volharding is niet alleen op zoek naar jeugd ook de ouderen, die altijd al muziek hebben willen maken krijgen de gelegenheid om gedurende 4 weken tegen een kleine vergoeding introductie lessen te nemen.

Na de pauze was het de beurt aan de drie klarinet leerlingen van Nancy Menheere-Schreuder Ook zij lieten alleen of gezamenlijk horen al veel geleerd te hebben.

De laatste vier leerlingen die deze middag individueel van zich lieten horen waren 3 saxofoon leerlingen en 1 klarinet leerling van Henri Lievers. Bij Henri zitten drie leerlingen die pas na hun dertigste begonnen zijn met muziek maken. Alleen Jenny Maters is op haar 7e bij Volharding begonnen. En zo zie je maar, beginnen met muziek maken is niet aan leeftijd gebonden.

Vorig jaar is besloten om 2 voorspeelmiddagen te houden. Eén voor de slagwerkleerlingen en één voor de blazers leerlingen. Momenteel heeft Volharding meer dan 50 leerlingen. Als je die allemaal op een dag wilt laten spelen dan wordt het voor het aanwezige publiek een te lange zit. Als afsluiting van de middag waren de leden van de jeugdslagwerkgroep aanwezig en lieten horen dat zij al een heel eind op weg zijn om aan het einde van dit jaar voor het eerst aan een concours mee te doen.

Het publiek ging zeer tevreden naar huis. Zij hebben een leuke muzikale middag voorgeschoteld gekregen. De spanning op de gezichten van de kinderen was verdwenen en had plaats gemaakt voor een brede lag. Het was een prachtige dag.

Wil je ook muziek maken of meer weten over wie Volharding is en wat zij allemaal doen, kijk dan eens op www.volhardinghuissen.nl of kijk op Facebook Muziekvereniging “Volharding” Huissen.

Klik hier voor meer foto’s