Ga naar de inhoud

60 jaar muziekplezier bij Volharding Huissen

Dit jaar viert de harmonie het feit dat zij 60 jaar geleden werd opgericht.

Op zaterdag, 29 oktober 2011, om 19.30 uur, geeft de muziekvereniging een groots jubileumconcert in de aula van het Over Betuwe College aan de Julianastraat te Huissen onder het motto: ‘Ritme & Harmonie’. Met medewerking van Hanneke Engels en Brit Besselink

A-orkest, slagwerkgroep en gastmuzikanten zullen de avond opluisteren met verschillende muziekgenres uit de afgelopen tientallen jaren. Het zijn enthousiaste muzikanten die al heel lang, of nog maar kort bij Volharding muziek maken.

Het allereerste begin

Muziekvereniging Volharding is vooral een vereniging waar plezier in het maken van muziek hoog in het vaandel staat. Want muziek maken met plezier kun je zowel alleen als met z’n allen. Al heel jong kun je beginnen met blokfluitles. Daar leer je wennen aan het notenschrift, hoe je in een tempo speelt en hoe mooi het klinkt als je met z’n tweeën speelt. Of soms met meer. Je kunt ook beginnen bij de (jeugd)slagwerkgroep. Daar begin je ook met noten lezen en leren bespelen van een enorme variatie van slagwerkinstrumenten . Van een eenvoudige triangel tot een professionele xylofoon of drumstel. Als je met blokfluitles bent begonnen heb je al een aardige stap in de richting van het bespelen van een echt instrument gezet. Als een keuze voor een instrument is gemaakt ga je er les mee nemen. Volharding heeft ‘eigen’ gediplomeerde docenten die allemaal even enthousiast zijn in het geven van muziekles. Of dat nu op een dwarsfluit is, of een klarinet, een saxofoon of een trompet. Het plezier straalt er van af.

Ouderen ook welkom

Mocht u, als wat oudere lezer, denken: ‘Wat jammer dat ik niet eerder met het maken van muziek ben begonnen’. Geen probleem. Ook op latere leeftijd kan het nog heel leuk en verfrissend zijn om muziek te gaan maken. U slaat de blokfluitlessen over. U zoekt een instrument uit dat bij u past, en u begint met lessen. Als u een tijdje les hebt gehad, komt u in het opleidingsorkest. Dit orkest bestaat uit leerlingen en wordt ondersteund door een aantal muzikanten uit het A-orkest. In het opleidingsorkest leert u hoe het klinkt als u met verschillende instrumenten en verschillende partijen een muziekstuk speelt. Hoewel het niveau niet al te hoog is speelt u al gauw stukken die lekker in het gehoor liggen en als het aan de dirigent ligt, soms ook een goed stuk popmuziek. Het opleidingsorkest repeteert op donderdagavond.

Stukken instuderen

De slagwerkgroep staat onder leiding van een instructeur. Deze kiest de stukken die worden ingestudeerd en later worden uitgevoerd. De slagwerkgroep repeteert op donderdagavond. Net als de leden van het A-orkest bespelen ook de leden van de slagwerkgroep één of soms zelfs meerdere instrumenten. Leden van de slagwerkgroep doen ook mee als het A-orkest optreedt. Want behalve klarinetten, dwarsfluiten, saxen, trompetten, hoorns, trombones, bassen en baritons, horen in het A-orkest ook pauken, bekkens, klokkenspel, een grote trom, een drumstel en nog zo meer, thuis. De dirigent van het A-orkest zoekt samen met de muziekcommissie uit welke muziekstukken zullen worden gerepeteerd voor een volgend optreden. Op de maandagavond (repetitie-avond) worden de muziekstukken doorgenomen. Als het nieuwe stukken zijn kan dat best wel eens lastig zijn. Maar met het oefenen van de stukken thuis, klinkt het de volgende repetitie al vaak een stuk beter. Dan hoor je al dat er meer harmonie in zit. Volharding is een echt harmonieorkest. Dat zit hem niet alleen in de muziek maar ook in de manier waarop men met elkaar omgaat. De maandagavond is een gezellige repetitieavond waar hard gewerkt wordt, maar waar we ook met elkaar een praatje kunnen maken, in de pauze of na de repetitie.

Informatie

Heb je belangstelling? Maak gerust een afspraak om eens te komen luisteren op een donderdag- of maandagavond. Bedenk dat iedereen, jong of oud, is begonnen zonder dat hij een noot kon lezen. Waarom zou je dat ook niet kunnen?

Wil je een afspraak maken? Bel dan met Tonneke Schrijver (026-3250361)of mail naar info@volhardinghuissen.nl of geef uw wensen door via de website: www.volhardinghuissen.nl.